Brenda Stork
06-15442046

Miranda van Gelderen
06-23367997

Charon Abcoude

Opbaren

Opbaren kan thuis of in een rouwcentrum.

Het prettige van thuis opbaren is dat familie en vrienden op elk ogenblik van de dag – en nacht – naar de overledene toe kunnen gaan. Dit wordt na afloop als zeer waardevol ervaren. De ruimte is eigen en iedereen kan naar behoefte bij de overledene zijn. Het wordt elke dag een beetje mooier rondom de overledene. Met bloemen, foto’s, tekeningen, dierbare herinneringen, briefjes of kaarsen.

Opbaren kan met een koeling, je kunt kiezen om op te baren op graszoden of zonder koeling, dan kies je voor lichte balseming of te wel Thanatopraxie.

Bij Thanatopraxie wordt toegespast op locatie door een gediplomeerd thanatopracteur. 

Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het menselijk lichaam na overlijden.Feitelijk is het een nieuwe keuze voor de opbaring. Was voorheen de enige optie om op te baren met behulp van koeling, door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er dus onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling opgebaard worden. Ook zijn er grote cosmetische voordelen als gevolg van deze behandeling.

Het zien van de overledene tijdens het laatste afscheid is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het rouwproces. Verkleuringen en andere ontbindingsverschijnselen zoals geuren en indroging zullen geen belemmering meer vormen bij het afscheid. Door toepassing van thanatopraxie zullen blauwe verkleuringen verdwijnen of verbeteren. (denk hierbij aan handen, nagels, lippen en oren)

Een bijzondere manier is opbaren op graszoden. Dit is een spirituele manier van opbaren. Klik hier voor meer informatie: Natuurlijk koelen op graszoden

Maar ook in een rouwcentrum kun je tegenwoordig een eigen sfeer maken en langere tijd bij je dierbare verblijven. 
Het is ook mogelijk  om een familiekamer (24-uurs kamer) te huren. De ruimte wordt een beetje een tweede thuis.

De kosten van een rouwcentrum zijn wel veel hoger dan bij een thuisopbaring.  Bij een thuisopbaring heeft u alleen de kosten van een koeling (vanaf 175 euro), de dagelijkse controle van Charon is inclusief. Bij een rouwcentrum is dit ± 125 euro per dag voor de huur van de ruimte.